З початку 2021 року Україна в півтора раза наростила експорт до Європейського союзу – свого найбільшого економічного партнера. Особливо виділяються на цьому тлі продукція гірничої та металургійної промисловості, аграрний сектор та деякі напрямки машинобудування.
Тож відомо, що у 2021 році експорт української агропродукції у країни Європейського Союзу зріс на 33% і склав $8,3 млрд.
У Державній митній службі повідомляють, що частково таке зростання зумовлене збільшенням вартості більшості категорій товарів на світовому ринку, а частково – збільшенням відвантажень.
Відповідно Україна закрила 9 квот на безмитний експорт до ЄС, на такі позиції як:
Зокрема, річна квота не експорт меду була закрита в перших числах січня 2022 року, як і в позаминулому році. Крім меду, станом на 18 січня 2022 року повністю використана квартальна квота на м’ясо птиці (частини) та яйця курячі.
Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу наголосила, що у порівнянні з 2020 роком, ситуація з використанням квот з поставок в ЄС цукру та кукурудзи, а точніше з їх неповним використанням, змінилася.
"Щодо цукру, то квота у 2021 році була використана на 87% через дефіцит на внутрішньому українському ринку цього виду продукту. Водночас квота на кукурудзу була "закрита" лише на 5% через підвищений попит на цей вид зернових у 2021 році та наявності привабливіших експортних каналів для українських аграріїв", – пояснила Світлана Литвин.
Зазначимо, що експерти вбачають у зростанні експорту до ЄС не лише успіхи уряду та окремих українських галузей, а й рекордну світову інфляцію, що стала наслідком пандемії. Через неї у світі дорожчають більшість товарів та послуг.